zaterdag 26 november 2011

Haarband met elastiek-tutorial

Eindelijk, zoals beloofd: het patroon voor een haarband met elastiek. In maart heb ik mijn eerste versie gemaakt, zie hier. Noortje draagt em sindsdien heel graag, het liefst als een indiaantje. Omdat er elastiek in zit, blijft ie ook goed zitten.
Voor de kerst heb ik een mooie gebreide jurk voor haar gekocht in grijs met glitters. Een roze gehaakte bloem erop. Dat vroeg om een nieuwe haarband. Ziehier het resultaat.




En, zoals ik in maart al beloofde: hierbij het tutorial. Nog niet eens zo makkelijk om te schrijven. Uiteindelijk maakt de hoeveelheid lossen niet uit. Je kunt de band langer maken en het elastiek korter. Ook de stokjes zijn redelijk standaard, daar kan je natuurlijk mee variëren. Maar dit is zoals ik hem gemaakt heb. Voor suggesties en verbeteringen houd ik me aanbevolen!


Haarband met elastiek ©LaPucedeMarlene.blogspot.com

Voor een kind van 3 à 4 jaar oud, hoofdomtrek ong. 50 cm

De haarband bestaat uit een gehaakte band met elastiek aan de onderkant. Zo blijft ie beter zitten. Eerst haak je de band, vervolgens naai je het elastiek eraan.
Versier de band met bloem(en) naar keuze.

De band:
Maak een ketting van 70 lossen

1.     In de 2e losse vanaf de haaknaald 1 vaste, dan in elke losse 1 vaste = 69 vasten
2.     Keer. Haak 3 lossen.  In elke vaste 1 stokje. In de laatste vaste: 8 stokjes,  of zoveel stokjes zodat je aan de andere kant uitkomt.
3.     Daar ga je verder: in elke vaste 1 stokje. In laatste vaste 8 stokjes of zoveel stokjes tot je rond bent.
4.     Sluit met een halve vaste op de 3e keerlosse

Het elastiek:
·      Knip een stuk (broekband)elastiek van ong. 21 cm
1.     Steek het uiteinde van het elastiek door het uiteinde van de band, het rondje dat is ontstaan bij de 8 stokjes. Vouw het eindje terug en naai vast.
2.     Aan het andere uiteinde van de band doe je hetzelfde.
3.     Om het elastiek te verstoppen, haak je vasten om het elastiek heen: steek je haaknaald onder het elastiek, haal een lus op, trek op tot bovenaan de rand van het elastiek en haak een vaste. Zo verder tot het hele elastiek bedekt is, lekker dicht op elkaar (want het elastiek moet nog kunnen uitrekken)


Bloem:
·      Zet een ketting op van 4 l., sluit in het rond met 1 h.v. in de 1e van deze lus.
1.     4 l.(= 1 stk. + 1 l), dan haakt u in de cirkel *1 stk.en 1 l.* dit 5x; sluit met 1 h.v. op de 3e l. van het begin. Dit zijn 6 boogjes
2.     *haak in elk boogje 1 h.stk., 1 stk.en 1 h.stk.*, sluit met 1 h.v. op de 1e steek. Dit zijn 6 bloemblaadjes
3.     werk achter de bloemblaadjes, waarbij u de haaknld. van rechts naar links insteekt, onder elk stk. van de 1e toer : *1 v.op elk stk.,3 l.*, sluit met 1 h.v. op de 1e v. Dit zijn 6 boogjes
4.     haak in elk boogje : *1 v., 3 stk. en 1 v.* sluit met 1 h.v. op de 1e v.
5.     steek achter de bloemblaadjes in en haak onder elke v. van de 3e toer : *1 v., 4 l.*, sluit met een h.v. op de 1e v. Dit zijn 6 boogjes.
6.     haak in elk boogje : *1 v., 1 h.stk., 3 stk., 1 h.stk., 1 v.*, sluit met 1 h.v. op de 1e v.
Hecht af.

Veel haakplezier! Ik ben benieuwd naar jouw resultaat...

woensdag 23 november 2011

Muggendans

Muggendans

Muggen dansen
op buikhoogte
boven het gras
Ik probeer er een te volgen
hoger, hoger
tot ie valt
en verder vliegt
Het is november en het mist
Het mist de warmte van een zomeravond
Muggen waarom dans je nog?

 In een poging de muggendans vast te leggen met mijn camera (onmogelijk) kom ik pareltjes tegen. Het is al dagen mistig. Spinrag wordt zilverdraad.
Het laatste lavendelbloempje is subtiel versierd met druppeltjes nevel

De tuin wordt langzaam kaler. Maar als je goed kijkt zie je schitteringen. 
De muggen dansen door. Laag en langzaam, maar ze dansen.


woensdag 2 november 2011

Broodbloemen


‘Mam, kijk, broodbloemen!’. Zondagmiddag, we lopen met z’n viertjes door de duinen. Tussen de doornstruiken, heide en varens heeft Noortje iets bijzonders ontdekt: bloeiend helmgras. Ze is helemaal opgetogen; ‘Met deze bloemen kan je brood maken hè’ en ze begint enthousiast te plukken. Ze heeft er al één, twee… vijf. ‘Nu gaan we naar huis, brood maken’. Ik leg uit dat deze bloemen eerst naar de molen moeten. Daar wordt dan meel gemaakt (dat kent ze van de boterkoek die we laatst hebben gebakken) en dan pas kunnen we brood bakken. Dat maakt voor haar niets uit. Ik laat haar in haar blije waan dat het korenaren zijn. Zij ziet er brood in. Blij met een bloempje.

Vandaag is het dankdag. Waar ben jij dankbaar voor? Ja, het is goed, benoem maar eens waar je dankbaar voor bent. Deel je Dankbaarheid. Een blog vol Dank voor de Grote Dingen des Levens.


Ik ben ook dankbaar voor heel grote dingen in mijn leven. Te persoonlijk voor op mijn blog. Wat ik wil delen zijn de broodbloemen. De kleine, vaak onopvallende, dagelijkse dingen. Geef ons heden ons dagelijks broodbloempje. Ik ben dankbaar dat ik ze mag zien.  

(dit is een anders dan anders 'bloemetje op woensdag'. Voor meer bloemen, kijk bij Een sneller kloppend hart)